Втрати для агросектору через підрив Каховської ГЕС можуть скласти $10 млдр — Висоцький

Через неможливість повноцінного ведення сільськогосподарської діяльності на затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях, прямі та непрямі втрати українського агросектору можуть зрости до понад $10 млрд.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі «5 каналу».

«Для відновлення сільськогосподарських земель в зоні підтоплення треба буде 5 років мінімум. Ми можемо розуміти, що це вже збитки, які розраховуються орієнтовно в $10 млрд», — повідомив Висоцький.

За його словами, є прямі втрати від затоплення сільськогосподарських земель і втрати, які зазнаватиме агросектор через відсутність зрошення і неможливість повноцінного використання близько 1,5 млн га посівних площ.

Підрив Каховської ГЕС: збитки для агросектору можуть скласти $1,5 млрд

Читати також

Збитки внаслідок затоплення земель приблизно оцінюються в $3-5 млрд. Поки що неможливо оцінити, скільки з цих земель можна повернути до сільськогосподарського виробництва.

Висоцький зазначив, що багато землі буде забруднено нафтопродуктами та хімічними засобами. Також потрібно буде проводити рекультивацію земель.

За попередніми оцінками вартість продукції, вирощеної на зрошувальних землях південних областей щороку становила $1,5 млрд. Вартість продукції на прилеглих землях, що не зрошувались, але в комплексі оброблялися щороку, становила $500 млн. Таким чином непрямі втрати від підриву Каховської ГЕС щороку можуть становити майже $2 млрд.

Нагадаємо, що загалом Україна може втратити декілька мільйонів тонн врожаю внаслідок знищення Каховської ГЕС. На правобережжі вже втрачено понад 100 тис. т врожаю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus