Туреччина може стати перспективним напрямком для експорту української пшениці в новому МР — експерт

Перспективним напрямком для експорту української пшениці у новому сезоні може стати Туреччина, яка є великими переробником та експортером борошна.

Про це на конференції Grain Ukraine-2023 розповіла керівниця відділу аграрних ринків в Чорноморському регіоні, редакторка видання Argus AgriMarkets Вікторія Блажко. Генеральними спонсорами Grain Ukraine 2023 виступили компанія MХП та Укргазбанк.

За прогнозом, Туреччина і надалі буде купувати значні об’єми пшениці, незважаючи на дію в країні імпортного мита. Адже турецькі борошномели мають змогу імпортувати пшеницю без сплати мита. Тому Туреччина — гарна альтернатива для України, якщо експорт морем буде обмеженим.

Пшениця, ячмінь, кукурудза: перспективи експорту в сезоні 2023

Читати також

Крім того, Іспанія теж готова купувати нашу пшеницю. Тим більш, що врожай цього року вона отримає низький і поганої якості. 

Блажко зазначає, що Єгипет, Марокко та Індонезія готові купувати українську пшеницю, але за умови стабільності морського експорту. На останніх тендерах Єгипет навіть не розглядав пропозицію української пшениці, бо не було розуміння, коли вона прийде в країну, хоча і ціна на неї була доволі приваблива.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні може зібрати 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т або на 8% менше, ніж врожай 2022 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus