Відвантаження «зерновим коридором» зросли на 65%

З 5 по 11 червня «зерновим коридором» через морські порти Одеської області вдалося експортувати 651,0 тис. т агропромислової продукції, що на 65% більше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила 13 одиниць, що на 6 одиниць більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

«Однак варто врахувати, що такі тижневі показники відвантажень залишаються нижче середніх за історію роботи «зернового коридору». Окрім того, за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 7 суден, що є критично низьким показником», — повідомляють в організації.

Читайте також: Знищення Каховської ГЕС не матиме прямого впливу на роботу «зернового коридору» — Висоцький

Найбільші обсяги експорту протягом 45-го тижня роботи «зернового коридору» становили:

  •  кукурудза (54% експорту за цей період);
  •  пшениця (38%);
  •  олія соняшникова (7%).

Українська продукція була відправлена в країни Азії (Ізраїль, Бангладеш, Китай та інші), Африки (Єгипет, Кенія) та Європи (Іспанія).

Всього з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 11 червня 2023 року вдалося експортувати 31,6 млн т продукції АПК.

Нагадаємо, міністр аграрної політики України Микола Сольський заявив, що Україна буде готова продовжити експорт зерна через Чорне море в рамках «плану Б», без участі росії, якщо москва вийде з поточної угоди про експорт зерна і вона розвалиться.

Виконано за допомогоюDisqus