Україна готова експортувати зерно Чорним морем і без участі росії в зерновій угоді — Сольський

Україна буде готова продовжити експорт зерна через Чорне море в рамках «плану Б», без участі росії, якщо москва вийде з поточної угоди про експорт зерна і вона розвалиться.

Про це 2 червня заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський, пише Reuters.

За його словами, росія вже заблокувала використання головного чорноморського порту України «Південний» та, незважаючи на угоду, дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство з нього до певних країн.

«Останні дії, які відбуваються там протягом вчорашнього, позавчорашнього, сьогоднішнього дня, більше говорять про те, що насправді лише юридично виглядає так, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається», — говорить Сольський.

Міністр заявив, що, якщо ситуація залишатиметься без змін й надалі, то «ми будемо готові до плану Б, який залежить від нас, залежить від ООН», а також додав, що «план Б… виключає четверту сторону (росію) у цих відносинах».

Читайте також: Україна має вийти із зернової угоди, оскільки вона більш вигідна для росії — Крогман

Сольський зазначив, що український уряд може запропонувати страхові гарантії для компаній-перевізників. Для цього вже створений спеціальний страховий фонд у розмірі близько $547 млн для компаній, чиї судна будуть заходити в українські чорноморські порти за новою угодою.

«Якщо нас повністю заблокують, а це вже майже сталося, то перевізники можуть йти цим коридором, маючи гарантоване страхування від нашого уряду», — зазначив Сольський.

Він додав, що судновласники можуть бути «достатньо впевненими» в тому, що українські військові та ППО «можуть виконати свою роботу».

Міністр додав, що Україна все ще сподівається, що нинішня «зернова угода» буде працювати, незважаючи на наявні труднощі, в той час як будь-який новий варіант потребуватиме нової угоди або нового формату.

«Оскільки з юридичної точки зору перший формат працює і у нас є на нього надія, ми будемо намагатися зробити так, щоб він працював, і вже якщо нам нічого втрачати, то, очевидно, ми будемо обговорювати деталі «плану Б»,  сказав міністр.

Читайте також: росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України

Нагадаємо, ООН хоче провести переговори щодо розширення «зернової угоди», щоб включити до неї більше українських портів та інших вантажів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus