Рекордне зниження цін на яйця у 2023 році зафіксували у травні

В Україні споживчі ціни на яйця у травні 2023 року знизилися на 22,7% у порівнянні з квітнем.

Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

«У травні 2023 року споживчі ціни на яйця зменшилися проти квітня на 22,7%, а проти грудня попереднього року  на 28,1%. Ціни на цей продукт знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7%, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9%», — йдеться в повідомленні.

Крім яєць, у травні також відбулось зниження цін на деякі інші продукти харчування. Ціни на соняшникову олію, хліб і хлібопродукти, цукор, макаронні вироби та молоко зменшилися відповідно на 1,3%, 0,6%, 0,4% і 0,2%.

Проте, загалом у травні споживчі ціни на продукти харчування зросли на 0,9%, що є більшим показником порівняно з зростанням на 0,3% у квітні.

Читайте також: Овостар вивів на ринок готові варені яйця

Серед інших продуктів харчування, фрукти відзначилися найбільшим зростанням цін — на 8,7%, після того, як в квітні їх ціни знизились на 1,4%. Овочі також підвищилися на 5,6% у травні, проти 0,3% зростання у квітні проти березня.

Нагадаємо, компанія «Овостар Юніон» в першому кварталі 2023 року наростила експорт яєць до 105 млн штук, що в чотири рази більше, ніж в аналогічний період минулого року (27 млн штук). 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus