Ціни на яйця стабілізуються на позначці 45-60 грн за десяток — думка

За нормалізації ситуації на енергетичному ринку України й припинення відключення електроенергії, виробники курячих яєць почнуть потроху нарощувати потужності виробництва.

Про це розповів директор філії «Броварська» ПНВК «Інтербізнес» Володимир Пономаренко, пише журнал «Наше птахівництво».

За словами фахівця, останні декілька років виробники курячого яйця працювали з мінімальною маржинальністю, на межі рентабельності, і не мали змоги суттєво розширятися з власних обігових коштів. Виняток — компанії, що брали кошти з суміжних бізнесів або залучали зовнішні інвестиції.  

Володимир Пономаренко наголосив, що на події в Україні відреагував світовий ринок курячого яйця.

«Мабуть, ніхто до кінця не усвідомлював, яка насправді велика роль України на світовому аграрному ринку, Низка країн не доотримала значну частину наших недорогих зернових культур. Відповідно там також зросла вартість курячого яйця», — розповів він.

Експорту курячого яйця зараз дуже мало — основна логістика була вибудувана через порти, продовжив фахівець. Нині, коли немає такої можливості, доставляти яйце за кордон наземним транспортом дорого й невигідно.

«Та треба розуміти, що після закінчення війни, коли у рослинницьких компаній буде змога експортувати зернову сировину через порти, вартість комбікормів для птиці на внутрішньому ринку також зросте», — зауважив Володимир Пономаренко.

Експерт вважає, що поки ситуація на ринку така, що ціна на куряче яйце в Україні має стабілізуватись і зупинитися на рівні 45-60 грн за десяток.

Читайте також: «‎Блекаут: як в умовах відключення електроенергії живе агробізнес»‎ 

Нагадаємо, що бізнес просить уряд скасувати держрегулювання на соціально значущі продукти.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus