Китаю вигідне продовження зернової угоди — Горбачьов

Пекін зацікавлений у продовженні Чорноморської зернової ініціативи, яка забезпечує експорт зерна, оскільки Китай найбільше імпортує зерна з України.

Про це заявив президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов, пише «Голос Америки».

«В Китай ми відвантажуємо судна по 50-70 тис. т, щоб бути конкурентоздатними на тому ринку. Тому Китай — це країна №1, яка буде зацікавлена у продовженні зернового коридору. Тому що найбільше українських зернових як до війни, так і під час війни поїхало до Китаю», — сказав Горбачьов.

Зараз китайська провінція Хенань, де виробляють третину всієї пшениці в країні, потерпає від затяжних дощів. Це може призвести до раннього проростання зерна.

Читайте також: Китай збільшив імпорт зерна на 60%, однак частка росії мінімальна

Співзасновник компанії-покупця пшениці в Китаї Sitonia Consulting Дарін Фрідріхс розповів, що у 2022 році імпорт пшениці в Китаї був одним із найбільших у світі, й обсяги імпорту продовжують зростати. 

«Якщо буде поганий врожай, то, ймовірно. Китаю доведеться збільшити свій імпорт наступного року. Це, очевидно, матиме вплив на світові ціни та світові ринки», — сказав Фрідріхс.

Зазначається, що Китай щороку імпортує близько 20 млн т кукурудзи, 10 млн т ячменю та 12 млн т пшениці.

Нагадаємо, аналітики USDA залишили без змін прогноз виробництва пшениці в Китаї у 2023/24 МР — 140 млн т, імпорт може вирости до 12 млн т (+1,5 млн т). Кінцеві запаси складатимуть 139,68 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus