Україна щороку недоотримуватиме близько 2 млн т сільгосппродукції — експерт

Через катастрофу на Каховській ГЕС Україна щороку недоотримуватиме близько 2 млн т різних видів сільськогосподарської продукції.

Про це заявила аналітик Українського клубу агробізнесу (УКАБ) Світлана Литвин в ефірі телеканалу «Прямий».

Традиційно на півдні України вирощувались зернові, олійні та овочеві культури. Якщо для українського ринку важливими є саме овочеві культур, що вирощувались на цих територіях, то для світового ринку  олійні та зернові культури.

Через неможливість зрошувати землі на півдні Україна недоотримуваме близько 2 млн т різних видів сільськогосподарської продукції щороку, що еквівалентно $1,5 млрд.

Читайте також: Україна може втратити 10-14% врожаю овочів — НБУ

Для України такі втрати не є критичними, ці ризики будуть більш відчутними для світового ринку, оскільки для внутрішнього споживання виробляється достатня кількість продукції.

«Щоб надалі вирівняти ситуацію і знову підняти врожайність до прийнятного рівня, після оцінки завданої шкоди аграріям необхідна буде цільова допомога. Відновити ту врожайність, яка була раніше на цих територіях, без достатнього зрошення сільгоспвиробники не зможуть. Якщо овочівники, чисто теоретично, на наступний рік можуть поміняти поле, зробити свердловини для того, щоб продовжувати здійснення зрошення без Каховського водосховища, то на величезних площах, де вирощуються зернові та олійні культури, це неможливо», — зазначила Світлана Литвин.

Нагадаємо, в Мінагрополітики заявили, що в 2023 році в Україні не буде критичного дефіциту агропродукції через підрив Каховської ГЕС та затоплення півдня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus