Україна може втратити 10-14% врожаю овочів — НБУ

Підрив росією Каховської ГЕС створив загрозу підтоплення та осушення площ, на яких вирощувалося 10-14% врожаю овочів у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

«Загалом під ризиком, за нашими оцінками, знаходиться близько 10-14% загального врожаю овочів через затоплення і осушення ґрунтів в Херсонський, Запорізькій та Дніпропетровській областях», — сказав Ніколайчук.

Він зазначив, що на контрольованій території під ризиком осушення перебуває близько 20% урожаю баклажанів. На територіях, які постраждали, очікують втрати огірків, кавунів, томату та перцю. Очікуваний відсоток втрати врожаю моркви нижчий.

Читайте також: Село, що стало островом. Репортаж з підтопленої Афанасіївки

Однак більшість втрат передбачають на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Ніколайчук додав, що існує потенціал компенсації втрат овочів за рахунок збільшення врожайності та нарощення виробництва в інших областях та за рахунок імпорту.

Нагадаємо, за попередніми оцінками Мінагрополітики, внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на правобережжі Херсонщини буде затоплено орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель. В декілька разів більше земель буде затоплено на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus