Експерт назвав ТОП-10 областей з найбільшою вартістю оренди землі

Серед областей, що мають найвищі ставки орендної плати, можна виділити Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Полтавську, південні частини Житомирської, Київської та Чернігівської областей.

Про це співзасновник земельної агенції Volodar Володимир Нагорний розповів у матеріалі «Як змінилася в умовах війни і вільного ринку землі орендна плата за землю?» на AgroPolit.com.

У цих регіонах висока конкуренція за земельні ресурси та підвищений попит на оренду землі призводять до зростання цін.

Індикатив розміру орендноі плати (вираховано середні доходи інвесторів) після вирахування податків (нетто):

  • Тернопільська — 5500 грн/га,
  • Хмельницька — 5740 грн/га,
  • Вінницька — 6112 грн/га,
  • Київська (південь) — 6050 грн/га,
  • Житомирська (південь) — 5434 грн/га,
  • Чернігівська (південь) — 5223 грн/га,
  • Полтавська — 5420 грн/га.

У той же час, інші області, зокрема, Закарпатська (3930 грн/га) Волинська (3030 грн/га), Львівська (4530 грн/га) — всі три характеризуються нижчими ставками орендної плати. Це може бути пов'язано з меншим попитом на оренду земельних ділянок у цих регіонах та відповідно нижчим рівнем конкуренції  сільськогосподарського сектору.

Читайте також: В Україні змінився механізм набуття прав власності на земельні ділянки

«У деяких областях, де оренда землі є основним джерелом доходу для об’єднаних територіальних громад, за результатами проведених тендерних процедур (аукціонів) ставки оренди досить суттєво відрізняються відносно наведених вище даних. Так неоподинокими є випадки встановлення розміру орендної плати в розмірі 15-17 тис. грн/га в усіх перелічених областях», — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, у 2024 році вартість гектара землі може зрости на 50-75%. Загалом з моменту відкриття ринку сільськогосподарських земель вартість зросла в 4 рази. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus