Пшениця нового врожаю буде реалізована за цінами вище минулорічних — аналітики

В 2023/24 МР ціни на пшеницю будуть вищими за минулорічні, оскільки пропозиція зерна значно знизиться.

Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», створений у рамках Всеукраїнської аграрної ради.

В червні 70% експортованої української пшениці становив старий врожай, але зараз пропозиція зерна починає падати. Запаси мінімальні, а нового врожаю зібрано лише 200 тис. т.

«Пшениця серед усіх сільгоспкультур найбільше реагує на новини щодо пролонгації зернового коридору і є найбільш «заполітизованою». Політичні новини щодо можливого виходу рф, які активізуються у найближчі тижні, стануть підтримуючим фактором для цін на пшеницю, які, як мінімум втримаються на поточних рівнях. За прогнозами центру, Україна збере 14-15 млн т пшениці до кінця липня, тоді ціни на тлі великої пропозиції можуть тимчасово просісти, але вже у вересні будуть становити не менше 200$/т», — зазначають аналітики.

Згідно прогнозу валового збору пшениці, Україні потрібно буде вивозити близько 1 млн т кожного місяця, що дозволяє робити логістика.

До того ж, затрати на вирощування пшениці зросли і фермери не будуть віддавати зерно за безцінь, говорять експерти.

Читайте також: Пшениця, ячмінь, кукурудза: перспективи експорту в сезоні 2023

«До того ж аграрії не будуть спішити продавати зерно, доки ціна не перевищить 200$ /т, тобто будуть тримати продукцію в очікуванні цінових позначок, що перевищують собівартість вирощування», — додали в аналітичному центрі.

Нагадаємо, експерти USDA у липневому звіті залишили прогноз врожаю пшениці в Україні в 2023/24 МР без змін — 17,5 млн т. Оцінка експорту української пшениці також не змінилася — 10,5 млн т. Кінцеві запаси зменшаться з 1,69 млн т до 1,59 млн т.

Виконано за допомогоюDisqus