Врожайність зернових знизиться, але не більше ніж на 5% до минулого року — Висоцький

Загальне зменшення врожайності зернових цьогоріч прогнозують у межах 5% у порівнянні з минулим роком.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новин» повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Зараз ще важко об'єктивно порівняти кінцеві цифри з попереднім роком, оскільки цього року ми бачимо затримку з вегетацією, дозріванням і збором приблизно на 2-3 тижні. Але якщо подивитися на фазу самих жнив, то все-таки врожайність трішки залишається меншою, ніж минулого року», — сказав Висоцький.

За його словами, наразі фіксується менша врожайність приблизно на 10-15%, ключовими для точніших прогнозів будуть наступні тижні.

Читайте також: Жнива 2023: аграрії намолотили 2 млн т нового врожаю, лідирує Одещина

«У цілому за підсумком збирання як мінімум ранньої зернової групи, очікуємо, що все-таки урожайність знизиться, але не більше ніж на 5% до минулого року. Подивимося з урахуванням цієї затримки з вегетацією і погодного фактора, бо фініш збору ранньої зернової групи буде не раніше серпня», — додав Висоцький.

Нагадаємо, експерти USDA у липневому звіті залишили прогноз врожаю пшениці в Україні в 2023/24 МР без змін — 17,5 млн т. Оцінка експорту української пшениці також не змінилася — 10,5 млн т. Кінцеві запаси зменшаться з 1,69 млн т до 1,59 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus