Відправити зерно нового врожаю з Ізмаїлу до Констанци коштуватиме 30 євро за тонну — прогноз

З початку війни тарифи на доставку зерна з Ізмаїлу до Констанци, а також вартість суден в Європі збільшились вдвічі.

Про це розповів співрозмовник ЕП з компанії, задіяної в річкових перевезеннях.

«Аграрії та перевізники почали скуповувати старий флот в Нідерландах та інших країнах Європи, сподіваючись заробити. І ринок миттєво відреагував зростанням», — сказав він.

За його словами, морське судно вантажопідйомністю близько 3 тис т три роки тому коштувало 500-700 тис євро, а зараз близько 1,5 млн євро. Річковий конвой з буксиру і двох барж вантажопідйомністю близько 4 тис т раніше коштував 750-800 тис євро, а зараз 1,5-1,7 млн євро.

Читайте також: УДП експортуватиме агропродукцію з дунайських портів Європи до Констанци

До повномасштабного вторгення росії в Україну вартість транспортування зерна по Дунаю з Ізмаїлу до Констанци становила 12-15 євро за тонну.

У 2022-му році на ажіотажному попиті тариф сягав 40-50 євро за тонну, а потім поступово знизився до рівня 20-25 євро за тонну.

Очікується, що під новий врожай ставки зростуть до 30 євро.

Нагадаємо, до 27 млн т українських зернових і олійних культур можуть бути відправлені через румунський порт Констанца в сезоні 2023/24, навіть якщо «зерновий коридор» буде продовжено.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus