Потужності для українського зерна в порту Констанца будуть доступні до середини серпня

Румунський порт Констанца має потужності для обробки додаткових вантажів до середини серпня.

Про це заявив голова бізнес-асоціації порту та менеджер портового оператора Comvex Віорел Панайт, пише Reuters.

«Жнива в Румунії починаються трохи пізніше, ніж в Україні, що породжує паузу між двома культурами. І деякі румунські фермери все ще тримають свій урожай, тому продажі зараз стагнують. Це створює наявність логістичного потенціалу, від якого Україна може отримати вигоду», — сказав Панайт.

Він зазначив, що оператори зернових терміналів збільшили інвестиції в обладнання та управління, щоб збільшити робочу потужність порівняно з початком війни. На піку свого розвитку Константа переробляла 25 млн т зерна на рік, і, за словами Панайта, цей показник буде перевищений у 2023 році.

«Є прискорений курс, і кожен, і держава, і портова адміністрація, і портові оператори націлені на збільшення операційних і транзитних швидкостей, збільшення обсягів зерна», — говорить Панайт.

Компанія Comvex, яка минулого року подвоїла свої потужності з розвантаження барж, збільшує потужності зберігання зерна на 25% до 250 тис. т у ході модернізації, яка триватиме близько восьми місяців.

Шалений експорт: Румунія. Чи впорається Констанца з навантаженням у разі закриття зернового коридору

Читати також

Панайт також сказав, що деякі портові оператори використовують цифрову систему, яка скоротила час, необхідний для обробки митних заяв, до 30 хвилин з 48 годин.

Україна збільшила пропускну спроможність у своїх дунайських портах Рені та Ізмаїл, а також ведуться переговори з операторами залізничних вагонів щодо нової системи перевантаження на українсько-румунському кордоні Вадул-Сірет-Дорнешті, сказав Панайт.

Нагадаємо, до 27 млн т українських зернових і олійних культур можуть бути відправлені через румунський порт Констанца в сезоні 2023/24.

Виконано за допомогоюDisqus