Пʼять країн ЄС підписали спільну заяву щодо продовження заборони на імпорт агропродукції з України до кінця року

Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Румунія підписали спільну заяву щодо продовження до кінця року заборони на імпорт 4 зернових культур з України.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише rmf24.

В свою чергу прем'єр-міністр Матеуш Моравецький сказав, що «Польща не відкриє кордон з Україною для зернових продуктів 15 вересня».

«На зустрічі ми підготували і підписали спільну позицію — п’яти країн — щодо, насамперед, продовження заборони на ввезення чотирьох зернових до наших країн після 15 вересня. Але також в угоді є наша спільна декларація про те, що ми дуже відкриті для транзиту», — сказав глава Міністерства сільського господарства Роберт Телус під час пресконференції після зустрічі міністрів сільського господарства Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії.

Він додав, що на зустріч також були запрошені міністри України та Молдови, але вони не приїхали з об'єктивних причин.

Читайте також: Польща підтримала скасування обмежень на імпорт зерна з України

«Менш ніж через два місяці, згідно з рішенням Єврокомісії, ми маємо знову відкрити кордон (з Україною для зернових продуктів — прим. ред.) 15 вересня. Я хочу чітко сказати, тут від Міністерства сільського господарства Республіки Польща — ми не відкриємо цей кордон. Або Європейська Комісія погодиться розробити правила, які продовжать цю заборону, або ми зробимо це самі», — сказав Моравецький.

Нагадаємо, у червні Європейська комісія послабила обмеження на імпорт українських агротоварів до п'яти європейських країн та пообіцяла поступово їх скасувати.

Виконано за допомогоюDisqus