Єврокомісія пом'якшила обмеження на імпорт українського зерна та буде поступово його скасовувати

Європейська комісія послабила обмеження на імпорт українських агротоварів до п'яти європейських країн та пообіцяла поступово їх скасувати.

Про це йдеться в повідомленні Європейської комісії.

«До 15 вересня 2023 року ЄС поступово скасовує виняткові та тимчасові запобіжні заходи, прийняті 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України», — зазначили в Єврокомісії.

Поетапна відмова дозволить значно покращити шляхи Солідарності та вирішити проблеми з експортом українського зерна.

Торговий представник України Тарас Качка заявив, що новий регламент ЄК передбачає звуження обмежень, які діяли з 2 травня. Загалом обмеження охоплювало 21 товар на рівні 8 знаків (груп відповідно до українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності).Тепер обмеження стосуватимуться лише 6 з 21 товару. З-під дії заборони виведено увесь матеріал для сівби, тверді сорти пшениці, спельту, гібриди кукурудзи, пише Європейська правда.

Обмеження, яке діяло до 5 червня стосувалося пшениці, кукурудзи, ріпака та насіння соняшника. Воно було спрямоване на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Єврокомісія продовжила ці обмеження до 15 вересня, виключивши зі списку деякі товари.

Читайте також: Понад 10 країн ЄС розкритикували заборону Єврокомісії щодо імпорту українського зерна

Раніше міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив, що продовження Єврокомісією заборони на імпорт з України чотирьох сільгосптоварів після 5 червня призведе лише до збільшення проблем, через те, що її спробують використати росіяни в своїх інтересах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus