В Україні створили першу організацію водокористувачів, яка працюватиме в двох південних областях

14 липня відбулися чергові збори водокористувачів Інгулецької, Спаської та Явкинської зрошувальних систем, на яких було створено організацію водокористувачів «Інгулецька».

Про це повідомляє A.G.R. Group.

Інгулецька, Спаська та Явкинська зрошувальні системи надають послуги зрошення земель на території 121,5 тис. га, з них 103,3 тис. га у Миколаївській області та 18,2 тис. га у Херсонській. Система складається з двох насосних станцій сумарною потужністю 58,6 тис. кВт і продуктивністю 62,4 куб. м води за секунду. Загальна довжина магістрального та розподільчих каналів становить 343 км, на ній розташовано 621 одиниця гідротехнічних споруд.

«Ми сподіваємося на залучення інвестицій для модернізації та реконструкції меліоративних систем, що є необхідним для їх відновлення, та підтримку державою розвитку меліоративних систем. Ми також розуміємо, що в умовах воєнного стану перед державою стоять більш пріоритетні завдання, але я впевнений, що в умовах діалогу та за підтримки владою наших ініціатив ми зможемо спільно працювати на відновлення агросектору та України», — зазначив Голова Правління A.G.R. Group та директор ТОВ «АТФ «Агро-Діло» Ігор Шестопалов.

Перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот, зазначив, що новостворена ОВК «Інгулецька» — це перша організація водокористувачів, яка працює в межах Миколаївської та Херсонської областей.

Читайте також: Зрошення, яке вдалося відновити на Миколаївщині, під загрозою: в A.G.R. Group назвали причини

«Це найстаріша і найбільша зрошувальна система відкритого типу в Україні, яка має величезний потенціал. І хоч її система є досить складною для обслуговування, вона має простір для маневру на ниві технологічних інновацій та можливостей енергоменеджменту задля впровадження та розвитку енергоощадних технологій у зрошенні», — сказав він.

Як повідомлялося раніше, для забезпечення продовольчої безпеки Україні необхідно шукати шляхи, які дадуть можливість компенсувати втрату врожаїв на окупованих та постраждалих від військових дій територіях. Відновлення гідротехнічної меліорації може стати таким компенсатором. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus