Зрошення, яке вдалося відновити на Миколаївщині, під загрозою: в A.G.R. Group назвали причини

В ТОВ «АТФ «Агро-Діло», що входить до складу агрохолдингу A.G.R. Group, ситуація зі зрошенням задовільна. Однак є нюанс, який ставить під питання подальше майбутнє зрошення в районі.

Про у матеріалі на SuperAgronom.com «Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло» розповів головний агроном підприємства Юрій Павлович.

Він пояснив, що господарство приєднане до Інгулецької зрошувальної системи, тобто, основний водозабір відбувається з Інгульця. Але проблема в тому, що в Інгульці присутній великий вміст солей, тому зрошувальну систему проєктували так, щоб вона розбавляла цю воду водами Дніпра. Тобто, коли система працює на повну потужність, вона повинна забирати воду з Дніпра.

Читайте також: Внаслідок знищення Каховської ГЕС зрошення в Херсонській області буде неможливим протягом 2-3 років

Після руйнування дамби Каховської ГЕС неможливо передбачити, як буде далі. Наразі вода є, але є ймовірність, що Дніпро нижче за дамбою обміліє і цієї води буде недостатньо для розбавлення інгулецької.

Крім того, підвищення тарифів на воду може теж негативно повпливати на зрошення.

«Вартість води цього року близько 5 грн/куб.м. Щоб зробити один полив на 1 га, не враховуючи втрати води під час проходу по каналах, треба 300 кубів, а це вже 1,5 тис. грн/га потрібно заплатити. У перерахунку на 1000 га, це десь 1,5 млн. грн. Дуже дорого виходить. Знаємо, що треба поливати, але починаємо рахувати і часом задаємося питанням, що вигідніше — зрошувати чи не зрошувати взагалі? Ще й ціни на електроенергію зростають», — додав Павлович.

Нагадаємо, наприкінці червня ТОВ «АТФ «Агро-Діло» вдалося відновити водопостачання для зрошувальної системи після підриву Каховської ГЕС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus