Відновлення гідротехнічної меліорації компенсує втрату врожаїв, спричинену війною — Гайду

Для забезпечення продовольчої безпеки Україні необхідно шукати шляхи, які дадуть можливість компенсувати втрату врожаїв на окупованих та постраждалих від військових дій територіях. Відновлення гідротехнічної меліорації може стати таким компенсатором. 

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду на ІІ Меліоративному форумі, пише Latifundist.com.

«Ми бачимо позитивні результати цієї реформи (гідротехнічної меліорації — прим. ред.). В Україні вже зареєстровано 24 організації водокористувачів. До речі, в аграріїв з Одещини один з найкращих результатів — в регіоні створено 6 ОВК. Найбільше організацій зареєстровано тільки у Черкащині — 8 ОВК. А ще на основі Суворівської зрошувальної станції була зареєстрована друга в Україні організація водокористувачів. Приємно, через такий короткий проміжок часу — вже чути позитивні відгуки аграріїв з приводу меліоративної реформи. Наші фермери можуть самостійно контролювати процеси поливу земель», — сказав Гайду.

Наступний важливий крок — це зміна в управлінні державними меліоративними системами. Верховна Рада схвалила в першому читанні проект закону №7577, який передбачає створення державних некомерційних підприємств — операторів. Важливим аспектом є можливість залучення операторами інвестицій для модернізації та реконструкції меліоративних систем, що є необхідним, для післявоєнного їх відновлення.

Читайте також: Зрошення, яке вдалося відновити на Миколаївщині, під загрозою: в A.G.R. Group назвали причини

Через підрив Каховської ГЕС знищені сільськогосподарські посіви на значних територіях і під загрозою знаходиться сільськогосподарське виробництво у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які користувались водою з Каховського водосховища для поливу.

«Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% — в Запорізькій та 30% — в Дніпропетровській областях. Це лихо ми повинні подолати», — додав Гайду.

За оцінками експертів, у Херсонській області зрошення буде неможливим протягом 2-3 років внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus