Після підвищення цін на карбамід основний виробник в Україні оцінюватиме реакцію ринку — Barva Invest

Після підвищення протягом двох тижнів поспіль Ostchem на поточному вже не змінював ціни на азотні добрива і карбамід в тому числі. Рекомендована ціна залишилась на рівні 23500 грн/т, СРТ, пишуть у щотижневому звіті аналітики Barva Invest.

«Виробник оцінюватиме, як ринок сприйняв зростання цін і надалі діятиме відповідно до активності ринку. Навряд чи імпортний продукт зможе створювати тиск на українського виробника, як це було взимку та в першій половині весни. Світові котирування в той період показували зниження, що давало змогу імпортерам ввозити недорогий відносно вітчизняного продукту товар і поступово скорочувати ціни перед весняним сезоном», — коментують вони.

Наразі світовий ринок навпаки зростає і постачальники підіймають ціни на карбамід для імпортерів. Тому останнім важко конкурувати на ринку України і поставок імпортного продукту наразі небагато. До того ж імпортна продукція взимку та навесні в основному постачалася через порти Дунаю, а після обстрілів вартість доставки значно виросла через подорожчання фрахту та страхування.

Ціни на карбамід в Україні. Barva Invest

Пропозиція українського продукту наразі невелика. Черкаський «Азот» вже майже півтора року залишається єдиним виробником. Запуск ОПЗ, який планувався в середині серпня, відкладається на невизначений термін, а розмови про відновлення роботи «ДніпроАзоту» поки залишаються розмовами. Із продукції останнього «Укртранслітом» пропонується тільки карбамід для водорозчинних потреб, який подорожчав до 19000 грн/т, імпортний продукт по 25000 грн/т в біг-бегах та 25500 грн/т в мішках, FCA/EXW.

Імпортний гранульований карбамід пропонувався по 22900-23000 грн/т, FCA порти Дунаю, 23500 грн/т, EXW.

Аналітики прогнозують стабільність цін на карбамід. Пропозиція українського товару залишатиметься досить низькою. Внаслідок підвищення світових цін на карбамід та через можливе ускладнення логістики імпортери будуть змушені підняти ціни.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus