Країни ЄС можуть вжити заходів щодо Польщі в разі продовження нею заборони на імпорт зерна з України

Цього місяця не буде прийнято рішення щодо продовження після 15 вересня заборони ЄС на імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Єврокомісія ухвалить це рішення лише у вересні.

Про це пише RMF FM.

Польська влада оголосила, що якщо Євросоюз не продовжить цю заборону, то вона запровадить односторонні обмеження.

«Таке рішення Варшави означало б порушення законодавства ЄС. За це Польщі можуть загрожувати штрафи, але їх виконання передбачає тривалу процедуру», — пише видання.

За інформацією співрозмовників RMF FM, є побоювання щодо заходів у відповідь в торгівлі, які можуть запровадити окремі країни ЄС. На такий крок може зважитися, наприклад, Німеччина, але не тільки. Більшість країн виступає проти розширення заборони на імпорт зерна з України на чотири країни. До 20 країн можуть виступити проти такого розширення.

Читайте також: ЄС має скасувати односторонні обмеження для українського експорту і домовитися з Польщею — Стефанішина

«Крім того, невідомо, чи вдалося зберегти солідарність чотирьох країн. Наші неофіційні джерела кажуть, що Румунія не бажає діяти проти Єврокомісії. Те саме стосується й інших чотирьох країн. Якби тільки Польща та Угорщина запровадили односторонні обмеження, вони б не розраховували на поблажливість ні з боку ЄС, ні з боку інших країн ЄС. Тому найкращим рішенням залишається компроміс», — додають в RMF FM.

Нагадаємо, Європейська комісія послабила обмеження на імпорт українських агротоварів до п'яти європейських країн та пообіцяла поступово їх скасувати.

Виконано за допомогоюDisqus