Я не впевнений, що багато судновласників готові йти «тимчасовими коридорами» — Горбачьов

Нові маршрути у Чорному морі, які дозволяють цивільним суднам безпечно пройти від Босфору до портів Великої Одеси територіальними водами країн-партнерів України, почали працювати. Однак залишаються певні ризики.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов.

«Я впевнений, що «тимчасові коридори» можуть і будуть працювати, але у цій схемі існують інші ризики. Зокрема, щоб завантажити судно в портах Великої Одеси потрібно щонайменше два-три дні. Якщо у цей час інфраструктура портів знову зазнає ударів від ворожих атак, є ризик пошкодження суден й вантажів. Й хоч Україна запровадила механізм компенсації втрат, я не впевнений, що багато судновласників готові йти «тимчасовими коридорами», — зазначив Горбачьов.

Він вважає, що міжнародна спільнота має детальніше пропрацювала механізми убезпечення суден в «тимчасових коридорах», наприклад, надати воєнний супровід цивільним суднам. Кораблі НАТО будуть здатні реагувати на загрози, в тому числі на ракетні атаки по портовій інфраструктурі. А бойове чергування літаків F-16, які моментально бачать й реагують на ракети, апріорі розв’яже питання безпеки у Чорноморському регіоні.

Читайте також: Прохід судна з Одеси новим маршрутом підтверджує, що «зерновий коридор» без росії можливий — Клименко

«Впевнений, що міжнародна спільнота знайде важелі впливу на росію, що дозволить відкрити вільне судноплавство в Чорному морі, адже воно не належить рф і їх претензії не корелюються з позицією, яку має Туреччина та інші країни НАТО у цьому регіоні. Консультації та переговори тривають і з Китаєм — покупцем номер один українського зерна в рамках «зернової угоди», — додав Горбачьов.

Нагадаємо, Україна завершує розробку схеми з глобальними страховиками для покриття зернових суден, які прямують до та з її чорноморських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus