Прямий фрахт судна до Іспанії може бути вигіднішим, ніж доставка зерна баржами до Констанци — думка

Відсутність ефективних комплексних рішень на рейді порту Констанци, а саме впровадження рейдової перевалки зерна, суттєво обмежує вантажопотік через порт та здорожчує вартість завантаження суден.

Про це пише видання delo.ua, посилаючись на аналітичний звіт брокерської компанії Spike Brokers.

«Зараз складається ситуація, коли прямий фрахт на Іспанію судна на 9-10 тис. тонн може бути вигіднішим, ніж доставка зерна баржами до Констанци, перевантаження в судно класу «Панамакс» та наступна відправка на Іспанію», — йдеться в матеріалі.

На біржі Euronext котирування пшениці сягають 240€/т, тоді як в портах Дунаю вона коштує значно дешевше — 161€/т, а кукурудза — 215€/т і 160€/т відповідно. Таким чином, річна логістика «з'їдає» від третини і ледь не до половини вартості сільгосппродукції. 

Фрахт суден до дунайських портів буде дорожчати і надалі, пояснили опитані виданням експерти. За словами CEO агромаркетплейсу Glendeal Олександра Груєва, з початком систематичних обстрілів росіянами дунайських портів значно зменшилась кількість судновласників, готових відправляти зерновози в порти Рені та Ізмаїла. 

Читайте також: Атака на порт Рені. Що зі ставками на фрахт?

Він додав, що через перевантаженість причалів судно може вантажитися 2-3 тижні, тоді як вільних днів на рейді всього 5-7. За простій суден вантажовласники отримують штрафи, що додатково негативно відображається на їхніх доходах. Додатковим неприємним моментом стали відмови судновласників ставити під завантаження заздалегідь узгоджені судна, що призводить до зриву контрактів.

Нагадаємо, за перші 15 днів серпня через Дунайські порти було експортовано 820 тис. т зернових культур. 

Виконано за допомогоюDisqus