Кернел прокоментував скандал навколо додаткової емісії акцій

Станом на 31 липня 2023 року кредитний портфель групи компаній «Кернел» перевищував $1,4 млрд. Наразі агрохолдинг перебуває в процесі реструктуризації більшої частини боргу.

Про це повідомили в пресслужбі компанії.

«Кредитори висунули кілька умов, одна з яких — залучити акціонерний капітал у сумі як мінімум 60 млн доларів США. 18 серпня 2023 року ми анонсували цю вимогу кредиторів, а 21 серпня 2023 року Рада Директорів прийняла рішення про випуск додаткових акцій. Ми повідомили про це у звіті компанії», — йдеться у повідомленні.

Компанія вирішила випустити акції тільки серед існуючих акціонерів, які, очевидно, готові підтримувати компанію довгостроково. Крім того, була врахована низька ймовірність залучення коштів зовнішніх інвесторів в компанію, активи якої регулярно зазнають ракетних обстрілів з боку російського агресора.

«Також, зважаючи на майбутній очікуваний делістинг акцій компанії, нові акції не плануються для долучення до торгів на біржі. Саме з цих причин компанія відмовилась від публічного випуску акцій зовнішнім інвесторам», — додали в «Кернел».

«Кернел» ініціював випуск акцій тільки серед так званих «кваліфікованих» інвесторів. Як зазначили в компанії, це рішення повністю відповідає законодавству ЄС та є поширеною європейською ринковою практикою, яка дозволяє випускати акції швидко — без підготовки проспекту емісії, залучення фінансових та юридичних радників та посередників, проведення роуд-шоу тощо. Всі «кваліфіковані» інвестори, які подали свої заявки, мають право на участь в аукціоні по залученню акціонерного капіталу. Участь «некваліфікованим» інвесторам у такому випадку законодавство ЄС забороняє.

Читайте також: Не пущу! Акціонери Кернела знову хочуть заблокувати вихід холдингу з Варшавської фондової біржі

«Звертаємо увагу, що Kernel вже робив три додаткові емісії акцій після IPO. Щоразу випуск відбувався виключно за участю «кваліфікованих» інвесторів та протягом 1-2 днів. Жодних скарг та зауважень з боку міноритариних акціонерів ніколи не було», — повідомляє пресслужба.

Інформація щодо можливості додаткової емісії акцій у разі необхідності існувала з 23 вересня 2022 року, коли позачергові збори акціонерів прийняли відповідне рішення саме для таких цілей — можливість швидко залучити капітал при потребі, враховуючи непередбачуваність розвитку ситуації в Україні.

Також Рада Директорів компанії вирішила провести оферту щодо допемісії акцій у форматі голландського аукціону. Відповідно до нього, ціну і кількість акцій визначає не сама компанія, а акціонери-учасники. На це рішення в першу чергу вплинуло бажання «Кернел» залучити необхідну суму згідно з вимогами кредиторів, а не продати акції за певною ціною.

«Компанія усвідомлювала труднощі із встановленням чіткої ціни акцій, оскільки в Україні тривають бойові дії, наші виробничі та експортні потужності регулярно вражають російські ракети, морський експорт заблоковано. Ми розуміємо, що, на жаль, багато наших акціонерів втратили на інвестиціях в акції компанії через різке падіння ціни акцій після повномасштабного вторгнення», — зауважили в «Кернел».

Виконано за допомогоюDisqus