Генсек ООН надіслав росії пропозиції щодо відновлення зернової угоди — Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у четвер, що надіслав міністру закордонних справ росії сергію лаврову «набір конкретних пропозицій», спрямованих на відновлення зернової угоди.

Про це пише Reuters.

Лист Гутерріша надійшов напередодні зустрічі президента росії володимира путіна та його турецького колеги Таїпа Ердогана. Два турецьких джерела повідомили Reuters, що вони зустрінуться в понеділок 4 вересня і в першу чергу обговорять експорт чорноморського зерна.

«Я вважаю, що ми представили пропозицію, яка могла б стати основою для поновлення, але поновлення, яке має бути стабільним. У нас не може бути Чорноморської ініціативи, яка рухається від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Нам потрібно мати щось, що працює і що працює на користь усім», — сказав Гутерріш журналістам.

російський дипломат на умовах анонімності сказав Reuters раніше в четвер, що «в листі Гутерріша до лаврова немає жодних відкриттів», і що він просто «підводить підсумок попередніх ідей ООН, які не пройшли».

лавров заявив після зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом у москві, що росія не бачить жодних ознак того, що вона отримає гарантії, які дозволять їй відновити зернову угоду.

Читайте також: Україна експортувала «шляхами солідарності» більше збіжжя, ніж через зерновий коридор — речник ЄС

росія заявила, що якщо вимоги покращити її власний експорт зерна та добрив будуть задоволені, вона розгляне можливість відновлення угоди.

«У нас є деякі конкретні рішення... що дозволяють більш ефективний доступ російського продовольства та добрив на світові ринки за адекватними цінами. Я вірю, що працюючи серйозно, ми можемо знайти позитивне рішення для всіх», — сказав Гутерріш.

Нагадаємо, 17 червня росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, досі не виконана.

Виконано за допомогоюDisqus