ООН веде з росією таємні переговори про відновлення зернової угоди в обмін на зняття санкцій — Bild

ООН веде таємні переговори з росією, які мають на меті укладення угоди, що передбачає відновлення зернової угоди в обмін на зняття санкції, що були запроваджені проти росії після широкомасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Bild, який отримав у своє розпорядження секретний лист генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російського міністра закордонних справ сергія лаврова, датований 28 серпня.

«Секретний лист Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша показує, наскільки далеко ООН готова зайти, щоб відновити зернову угоду з розпалювачем війни путіним», — пише видання.

В листі генсек ООН пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і російською федерацією», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи». Таким чином ООН готова винонати вимоги, які висував путін.

Пропозиції Гутерріша виглядають наступним чином:

Російському державному банку буде дозволено повернутися до SWIFT

Зокрема, для обходу санкцій генсек ООН пропонує використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою RSHB Capital SA.

Це дозволить підконтрольній Кремлю компанії «взяти на себе роль інтерфейсу та надавати технічні послуги для платіжних операцій, не граючи при цьому ролі банку, тому їй не потрібна банківська ліцензія згідно із законодавством Люксембургу».

«Простим текстом: Глава ООН хоче активувати фейковий банк, який обійде санкції ЄС проти російських банків», — пише Bild.

Мало того, щодо вказаних намірів ООН має підтримку в ЄС, що підтвердив виданню представник Єврокомісії.

«Ми знаємо про дискусії на високому рівні, які зараз відбуваються навколо Чорноморської зернової ініціативи, і уважно стежимо за розвитком подій», — прокоментував постачальник фінансових послуг SWIFT.

Страхування російських кораблів від українських атак

У рамках цього пункту Гутерріш пропонує лаврову застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях.

«Спільнофінансована ООН страхова компанія для російського експорту продовольства та добрив може запрацювати з Lloyd's протягом 4-6 тижнів», — пише Гутерріш.

Глава ООН пропонує не лише «страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив», але також страхування каско та P&I.

«Організація Об’єднаних Націй підтримуватиме страхування, щоб підкреслити важливість російського експорту для глобальної продовольчої безпеки та збільшити кількість учасників ринку з кінцевою метою зниження витрат на страхування для зменшення російських експортерів», — йдеться в листі.

Британський страховик суден Lloyd’s на запит Bild відповів: «Без коментарів».

Читайте також: Lloyd's веде переговори з ООН щодо нового страхового покриття зернових суден в Чорному морі — Reuters

росії мають повернути заморожені гроші

Гутерріш пропонує лаврову допомогти росії повернути активи в ЄС, які були заморожені санкціями.

«Організація Об’єднаних Націй може продовжувати допомагати розморожувати заморожені активи російських компаній з виробництва добрив у Європейському Союзі», — йдеться в листі.

Відновлення дозволу російським кораблям причалювати до Німеччини тощо

Гутерріш пропонує «забезпечити ефективний доступ російських суден, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів ЄС через швидкі портові дозволи».

З цією метою представники ООН Гутерріша вже «провели обговорення з Європейською комісією та вибраними портовими адміністраціями (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди)».

В Брюсселі заявили, що санкції ЄС передбачають «цілеспрямовані винятки, щоб дозволити російським кораблям доступ до портів ЄС, якщо це необхідно для закупівлі, імпорту або транспортування сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, включаючи пшеницю та добрива».

Офіс генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша не прокоментував скандальний лист до російського міністра закордонних справ.

Генсек ООН надіслав росії пропозиції щодо відновлення зернової угоди — Reuters

Читати також

За інформацією Bild, керівництво росії зараз уважно вивчає пропозиції ООН і поки не погодилося на них, оскільки в Кремлі вважають пропозиції «занадто гарними, щоб бути правдою» і сумніваються в «технічній здійсненності» оголошених послаблень.

В українських урядових колах кажуть, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою» та «нагородою за агресивну поведінку росії» з боку ООН.

За словами високопоставленого урядовця, український уряд «за жодних обставин» не повернеться до зернової угоди з росією за цих умов, а також не відмовиться від свого «права за міжнародним правом» контролювати російські військово-морські кораблі та незаконно побудовані споруди, такі як Кримський міст, щоб продовжити наступ.

Нагадаємо, Україна завершує розробку схеми з глобальними страховиками для покриття зернових суден, які прямують до та з її чорноморських портів.

Виконано за допомогоюDisqus