Потужності Кернела на Дунаї постраждали внаслідок вересневих атак росіян

2 вересня 2023 року росія вкотре обстріляла портову інфраструктуру Дунаю в Україні. Внаслідок цієї атаки постраждали активи агрохолдингу «Кернел».

Про це йдеться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

«російські безпілотники завдали шкоди багатьом критичним об’єктам, у тому числі резервуарам для зберігання рослинної олії, обладнанню, необхідному для перевантажувальних операцій (включно з трубопроводами), залізничним приймальним спорудам, залізничним цистернам, що очікують розвантаження, та адміністративній будівлі. Повний розмір цих збитків наразі оцінюється», — йдеться у повідомленні.

Крім того, 3 вересня росія також завдала ударів по зерносховищах, якими керує портовий оператор у Дунайському регіоні, що надає «Кернелу» важливі послуги з перевалки зерна. Це призвело до повного руйнування двох сховищ загальною місткістю 5 тис. т, а ще два плоских сховища такої ж місткості зазнали пошкоджень і тимчасово не можуть використовуватися для накопичення зерна. 

Читайте також: В Кернел розповіли про низку російських атак на інфраструктуру агрохолдингу

6 вересня була ще одна атака, спрямована, зокрема, на активи компанії в дунайських портах. Значних пошкоджень не було, хоча експлуатаційна діяльність цих активів була порушена.

Як зазначається, у серпні 2023 року «Кернел» експортував 92 тис. т зерна, 67 тис. т соняшникової макухи та 98 тис. т соняшникової олії.

«Обсяги експорту були підірвані викликами, з якими стикається компанія, такими як неможливість експортувати товари через українські чорноморські порти та триваючі російські атаки на українську портову інфраструктуру на Дунаї, які серйозно порушили логістику річкового експорту», — додали в компанії.

Нагадаємо, «Кернел» оцінив необхідні витрати на усунення збитків, завданих попередніми атаками росії на інфраструктуру, в $20 млн. Роботи з відновлення можуть тривати у деяких випадках до 12 місяців.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus