Експерт назвав чотири негативні сценарії перезимівлі ріпаку

Для успішної перезимівлі ріпаку важко визначити основні чи другорядні фактори. Недотримання технології вирощування призводить до втрат.

Про це у матеріалі на SuperAgronom.com розповів Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group.

Він наводить чотири негативні сценарії перезимівлі ріпаку за недотримання технології вирощування:

  • Отримали нерівномірні сходи: рослини увійдуть у зиму з різними показниками розвитку, що вплине на перезимівлю менш розвинених та густоту рослин в посіві.
  • Вчасно не проконтролювали бур’яни або падалицю попередника — не отримали сходів ріпаку, або в кращому випадку рослини матимуть витягнуту кореневу шийку.
  • Дали можливість шкідникам пошкодити рослини — зменшили площу фотосинтезуючої поверхні, обмежили ріст кореневої системи або взагалі рослини загинули. Крім цього, ще й відкрили доступ хворобам через пошкодження.
  • Обмежили рослини в живленні — отримали прояви дефіцитів на листках і коренях у вигляді знебарвлень, некрозів та тріщин. Зменшення концентрації клітинного соку призведе до замерзання його в клітині і руйнування клітинних стінок листків і кореня, внаслідок чого окремі органи і рослини загинуть.
  • Помилки зі строками сівби призводять до зниження зимостійкості рослин.

Читайте також: Експерт розповів, як захистити озимий ріпак від хвороб

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus