Експерт розповів, як захистити озимий ріпак від хвороб

Найкращий спосіб не допустити поширення хвороб загалом, це застосування комплексу профілактичних заходів. Зокрема необхідно дотримуватись сівозміни, що дає можливість природним шляхом регулювати динаміку поширення хвороб.

Про це у своєму блозі на SuperAgronom.com розповів менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group Юрій Баранчук.

Експерт дав ще декілька порад, які допоможуть не допустити поширення хвороб на ріпаку:

  • рівномірно розподіляти рослинні рештки, що дає можливість висіяти на задану глибину та сприяє отриманню дружніх та рівномірних сходів,
  • обробіток ґрунту направити на сприяння розкладанню рослинних решток,
  • внести добрива, що дасть можливість підвищити імунітет рослин,
  • провести доробку насіння фунгіцидами, інсектицидами, мікродобривами, біостимуляторами, для убезпечення пошкодження та швидкого формування центрального кореня й отримання здорових сходів,
  • проводити фунгіцидні обробки посівів.

«Найбільш ефективним заходом, на мою думку, є профілактичне застосування фунгіцидів. Адже лікування в більшості випадків є дорожчим і не завжди дієвим. Успіх у захисті ріпаку від хвороб залежить насамперед від своєчасних фітосанітарних заходів, які неможливі без проведення постійних обліків і спостережень за розвитком хвороб», — зазначив Баранчук.

Читайте також: Стан озимих під урожай 2023 в Епіцентр Агро, Прометей, Астарта-Київ і Росток-Холдинг

Він додав, що на посівах, які під час зими втратили листову поверхню, мають ушкодження кореневої шийки, слід якомога раніше навесні після відновлення вегетації провести обробку баковою сумішшю препаратів від бренду DEFENDA: Абсолют (0,5 л/га) і Парацельс (0,5 л/га).

Нагадаємо, що цьогоріч посівні площі під соняшник, сою і ріпак збільшать на 10-15%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus