Литва погодилась перенести ветеринарний контроль для українських вантажів в порт Клайпеда

Україна домовилася з Литвою про подальший розвиток транспортного сполучення між країнами.

Про це йшлося на засіданні Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва за спільним головуванням Віце-прем’єр-міністра відновлення України — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та Міністерки економіки та інновацій Литовської Республіки Аушрінє Армонайтє.

Зокрема сторони обговорили основні напрями відновлення та розширення транспортного сполучення між Україною та Литвою, а саме:

  • двосторонню співпрацю із залученням інституцій ЄС щодо включення маршруту Ягодин – Дорогуськ до Транс’європейської транспортної мережі;
  • перенесення ветеринарної та фітосанітарної інспекції транзитних вантажів з українсько-польських прикордонних переходів до порту Клайпеда;
  • розроблення нових маршрутів перевезення вантажів через територію Польщі, що дозволить збільшити вантажопотік та розширити номенклатуру залізничних вантажів між Україною та Литвою.

Читайте також: Віднедавна порт Клайпеди готовий приймати судна з вантажопідйомністю до 130 тис. т

Литовська сторона повідомила, що лише полегшення процедурних вимог на українсько-польському кордоні дозволить транспортувати до Клайпедського порту до 500 тис. т української сільськогосподарської продукції на рік.

«До того ж, Литва планує встановити термінал зміни з/д візків у Шештокаї (1435/1520), що дозволить набагато збільшити вантажопотік між країнами та розвивати взаємовигідні довгострокові контракти між литовським бізнесом й українськими виробниками зерна», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, після розвитку портових коридорів Балтійського моря можна буде пропускати до 10 млн т українського зерна на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus