Ринок сільгосптехніки в Україні у 2022 році суттєво скоротився — Інститут аграрної економіки

До початку війни ринок сільськогосподарської техніки України був насичений самою різноманітною технікою, вітчизняною та іноземною, що відповідала вимогам покупців залежно від технологій виробництва сільськогосподарської продукції та фінансового стану господарства.

Про це повідомив старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ярослав Навроцький.

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України вітчизняний ринок сільськогосподарської техніки у 2022 році проти 2021 року суттєво скоротився машин та обладнання для підготовки або оброблення ґрунту у кількісному виразі на 35-40%, у вартісному — 50-55%; машин для збирання, обмолоту сільськогосподарських культур на 30-35% у кількісному виразі, у вартісному — на 40-45% та сільськогосподарських тракторів на 45-50% у кількісному і на 40-45% у вартісному виразі, 

У структурі імпорту також спостерігаються негативні тенденції, зауважив Ярослав Навроцький. 

По перше, імпорт техніки значно скоротився, адже частина територій на Півдні та Сході України окупована або знаходиться в зоні бойових дій, що призвело до скорочення попиту на агротехніку взагалі, у тому числі, на імпортну. 

«По-друге, в імпорті зросла частка вживаної техніки та більш дешевої і менш якісної техніки. Це є наслідком падіння внутрішніх цін на експортоорієнтовану сільськогосподарську продукцію, розрив логістичних ланцюгів, значне подорожчання енергоносіїв та інфляційні процеси, що призвело до зниження ефективності аграрного виробництва, а, отже, обмеження можливості купівлі дорогих і високотехнологічних машин», — йдеться у повідомленні.

По-третє, через інфляцію, збільшення цін на енергетичні ресурси та зростання логістичних витрат відбулося зростання цін на якісну та продуктивну техніку провідних світових виробників, зазначив науковець.

Найбільше падіння відбулося в категорії тракторів потужністю 37-75 кВт — 64,6 % у кількісному та 60,4 % у вартісному виразі, а також в категорії тракторів потужністю 75-130 кВт — 53,3 та 44,7 % відповідно. Найменше скорочення імпорту тракторів відбулося в категорії потужністю 25-37 кВт — 24,8% та 25,6% відповідно. 

При цьому частка вживаної техніки в категорії тракторів потужністю 75-130 кВт зросла з 7,1% до 8,7 % в кількісному виразі та з 3,7% до 4,9% у вартісному виразі, а в категорії понад 130 кВт — з 17,9 % до 18,5 % у кількісному виразі та з 10,1% до 11,2% у вартісному виразі відповідно.

Читайте також: В Україні планують будівництво 8 заводів з виробництва сільгосптехніки — стратегія

За словами Навроцького, для подолання негативних наслідків необхідно забезпечити поліпшення інвестиційного клімату для залучення іноземних партнерів до організації спільного виробництва техніки,  а також реалізувати протекціоністську політику, спрямовану на захист внутрішнього виробництва.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus