Аграрії не поспішають купувати селітру на весну, очікуючи покращення ситуації з експортом агропродукції

До подорожчання селітри, яке відбулося 4 вересня, були придбані досить великі об’єми цього добрива і у споживачів сформувалися досить хороші запаси на посівну озимих. Також не оминула селітру і проблема нестачі фінансів, викликана поганими продажами агропродукції і її низькими цінами.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

«При цьому розпочалась збиральна кампанія сої, соняшника та кукурудзи і після продажів агропродукції кошти в першу чергу будуть спрямовані на її завершення. Через посуху затримується посівна озимого ріпаку і добрива, які були придбані під цю культуру, можуть «перейти» під посів пшениці, що відкидає потребу в дозакупівлях», — йдеться у звіті.

Аграрії поки що не поспішають купувати селітру на весну в очікуванні покращення ситуації з експортом агропродукції, що може призвести до підвищення цін на неї.

  1. Рекомендована ціна від «Остхему» на селітру поки що знаходиться на рівні 20 тис. грн/т, на вапняково-аміачну селітру — 16 тис. грн/т, СРТ. В той же час торгові компанії для активізації продажів пропонують український продукт, придбаний ще до подорожчання, за більш низькими цінами.
  2. Польська селітра пропонувалася по 17,9-18,7 тис. грн/т, FCA кордон/EXW.
  3. Болгарська селітра — по 18,8-19,2 тис. грн/т, FCA порт. 
  4. Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра пропонуються по 18-18,2 тис. грн/т та 16 тис. грн/т, FCA порт.
  5. Грузинську селітру можна придбати по 19-19,7 тис. грн/т, EXW.

Румунський виробник Azomures заявив про відновлення виробництва в жовтні, однак поки працюватиме на внутрішній ринок, проте згодом можна очікувати поставки румунської селітри в Україну.

Читайте також: Осінній попит на добрива цього року вищий, ніж очікувалося — Group DF

Аналітики зазначають, що чергове підвищення цін на газ в Європі сприятиме утриманню цін на азотні добрива українськими виробниками. Попит залишатиметься досить низьким і якщо проблема з експортом агропродукції не вирішиться, ситуація із закупівлями добрив тільки погіршуватиметься. Динаміка цін на газ в Європі залишатиметься ключовим індикатором руху цін на імпортні нітратні добрива. Якщо стрибків цін на газ не буде, передумов для зростання вартості добрив в регіоні немає.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus