Осінній попит на добрива цього року вищий, ніж очікувалося — Group DF

Осінній попит на добрива цього року вищий, ніж очкувалося. У порівнянні з минулим роком він збільшився мінімум на 25%.

Про це у блозі на Latifundist.com розповів керівник корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

«З серпня в Україні розпочався традиційний високий сезон, який супроводжується підвищеним попитом на добрива з боку аграріїв. Блокування зернової угоди лише опосередковано позначилося на попиті аграріїв на добрива — фактор сезонності переважає», — зазначив Арестархов.

Читайте також: Подорожчання селітри на початку місяця є не єдиним фактором зниження закупівель — аналітики

Він також назвав інші причин зростання цін на українському та глобальному ринку мінеральних добрив.

  1. Світові ціни на газ, що є основною сировиною для добрив. Станом на 25 вересня вартість газу в Європі сягнула $441 за 1000 м³. Для порівняння, у травні 2023 року ціна на газ складала близько $280 за 1000 м³. 
  2. Системне квотування експорту мінеральних добрив з боку Китаю — найбільшого гравця цього ринку з часткою 13%. До того ж, очікується рішення влади Туреччини відносно экспорту нітратів: минулого року були впроваджені обмеження.
  3. Суттєве зниження у першій половині серпня постачання газу на хімпідприємства Тринідада і Тобаго, одного з найсильніших гравців глобального ринку аміаку. Обсяги газу, що поставляються тринідадським заводам, скоротилися до 50%, що безпосередньо вплинуло на виробництво аміаку. Глобальні трейдери і навіть самі постачальники вели переговори з заводами в інших регіонах, щоб оперативно закрити зобов'язання перед покупцями. Таким чином, поряд з нестачею аміаку на світових ринках ми бачимо високий попит на аміачні добрива.
  4. Зростання цін на електроенергію та всю логістику.

Нагадаємо, росія розглядає можливість створення єдиної торгової компанії для експорту добрив, щоб збільшити свій вплив на ціноутворення на світових ринках.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus