Остхем знизив ціну на карбамід на 17%

Після подорожчання на початку вересня ціна на карбамід утримувалась понад місяць, однак починаючи з вівторка відбулося зниження одразу на 17% (4 тис. грн) до 20 тис. грн/т, СРТ.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

Загалом з початку року ціна знизилась на 47%.

Попит на карбамід в останні тижні був досить низький і зниження цін не стало великою несподіванкою для ринку, тим більше, що торгові компанії і так продавали український товар, придбаний раніше за нижчими від рекомендованої цінам. Імпортери також продавали продукт за більш низькими цінами.

Більший подив викликав розмір зниження ціни. Світові ціни не показували значних коливань, а в останні тижні навіть мали тенденції до зростання. Після зниження минулого тижня, ціни на газ в Європі знову помітно зросли.

Варто зазначити, що «Остхем» ціни на інші азотні добрива не змінював. Селітра залишилась на рівні 20 тис. грн/т, СРТ, КАС-32 — 17,5 тис. грн/т, СРТ. Карбамід в лінійці «Остхему» був найдешевшим азотним добривом в перерахунку на діючу речовину, а після здешевлення розрив між ним та селітрою з КАС ще більше зріс. При цьому на ринку склалась нетипова ситуація — ціна на селітру та карбамід в натуральному вираженні однакова, хоча традиційно через більш високий вміст азоту цінові показники на останній зазвичай вищі.

Тим часом, «Укртрансліт», який є ексклюзивним представником «Дніпроазоту», поки що залишив ціни на український і імпортний продукт незмінними. Карбамід для водорозчинних потреб в глибах пропонується по 17 тис. грн/т, більш дрібний по 19 тис. грн/т. «Звичайний» імпортний продукт від різних виробників пропонується торговою компанією по 24-24,5 тис. грн/т, FCA/EXW.

Інші торгові компанії та імпортери пропонують імпортний карбамід ще дешевше, однак до рівня «Остхема» поки що не опускаються. Діапазон цін на ринку складає 21-22,2 тис. грн/т, FCA/CPT. Після зниження цін на український продукт імпортний став менш конкурентним і імпортери планують призупинити нові поставки.

Очікується, що найближчим часом ціни на карбамід будуть стабільними. Зниження цін на український продукт сприятиме активізації закупівель карбаміду, однак масово куплятися товар не буде через низькі ціни на агропродукцію і обмеженість її збуту. Імпортери скоротять поставки, що разом з тільки одним працюючим заводом призведе до скорочення вільних об’ємів на ринку.

Нагадаємо, що 9 жовтня головний торговий представник ООН Ребека Грінспан зустрілася з російськими чиновниками в москві для переговорів, метою яких було забезпечення «безперешкодного доступу» на світові ринки зерна та добрив з росії та України.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus