Український зерновий коридор не повинен замінити більш широку угоду — головний торговий представник ООН

Рух України щодо створення транспортного каналу для експорту зерна є позитивним кроком для глобальної продовольчої безпеки, хоча зусилля продовжуються для досягнення нової угоди щодо ширшого чорноморського коридору.

Про це заявила у середу головний торговий представник ООН Ребека Грінспан, пише Reuters.

«Ми розглядаємо альтернативи експорту, які досліджуються, у дуже позитивному світлі, тому що важливо доставити зерно на світові ринки», — сказала Ребека Грінспан.

Вона сказала, що хоча новий коридор, який Україна намагається відкрити, є одним із «дуже важливих зусиль», вона додала, що «ризики вищі».

«Єдине, що зніме ризик і стабілізує... ситуацію — це угода, яку підтримають усі партнери», — додала Грінспан.

Лондонський Lloyd's веде переговори з ООН щодо надання страхового покриття для поставок українського зерна, якщо вдасться досягти нової угоди щодо Чорноморського коридору.

Грінспан сказала, що «варіанти обговорюються», додавши, що «страхування є великою частиною рішення».

Читайте також: Тимчасовим гуманітарним коридором з Одеських портів вже вийшли сім суден — ВМС

23 вересня міністр закордонних справ росії сергій лавров заявив, що, хоча москва не відкидає спроб ООН відновити чорноморську зернову угоду, нещодавня пропозиція генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша є нереальною.

Грінспан заявила, що ООН не погоджується з такою оцінкою.

«Ми переконані, що ми висуваємо реальні рішення тих питань, які порушила росія. Ми хочемо мати можливість все-таки пояснити, чому ми вважаємо, що це реальні рішення», — зазначила торгова представниця.

У травні Грінспан заявляла, що ООН співпрацює з Африканським експортно-імпортним банком над створенням платформи для обробки транзакцій щодо російського експорту зерна та добрив до Африки.

Вона заявила в середу, що навіть для російських банків, які не були відключені від системи міжнародних платежів SWIFT або проти яких не були введені санкції, «належна обачність є проблемою».

Нагадаємо, першими тимчасово встановленим ВМС ЗСУ коридором скористалися балкери RESILENT AFRICA та AROYAT, які експортували понад 20 тис. т української агропродукції для країн Азії та Африки.

Виконано за допомогоюDisqus