В Україні найближчими роками планують побудувати 10 заводів з глибокої переробки

На сьогоднішній день максимум 10 переробних підприємств перебувають на етапі проектування і, за сприятливих умов, вони будуть побудовані протягом найближчих 1-3 роки. Переважно, це заводи з виробництва паливного етанолу. 

Про це у своєму блозі на Latifundist.com розповів Олександр Бататін, радник в національній інвестиційній раді при Президенті України, економіст, автор проєкту «Велика агропереробка».

«За нашими оцінками, перспектива ринку глибокої переробки України, враховуючи сировинний баланс, сучасні технологічні можливості та попит на глобальному ринку продукції переробки агросировини, передбачає побудову мінімум 30 заводів. Проте ця кількість може зрости до 40 або навіть 50 заводів, в залежності від потужності переробки. Мова йде саме про глибоку переробку», — зазначив Бататін.

Він вважає, що в Україні потрібно будувати саме мультипродуктивні заводи, щоб переробляти сировину на одному заводі у 3-5 продуктів з високою доданою вартістю та попитом на зовнішніх та внутрішньому ринках. Перевагою таких заводів є модель безвідходного виробництва та висока рентабельність.

Читайте також: Експертність вітчизняних фахівців дозволить Україні стати лідером з переробки кукурудзи у світі — думка

Такий формат та концепція вже давно працює у розвинених країнах.

«Можливо, в перші роки, аграрії, які серйозно займаються виробництвом та експортом зерна, можуть не отримувати такий великий прибуток від роботи своїх мультипродуктивних заводів, порівняно з продажем зерна. Проте, варто дивитися на ці питання у стратегічному контексті, оскільки урожайність буде зростати завдяки сучасним технологіям, що призведе до ще більшого навантаження на логістику», — додав Бататін.

Нагадаємо, в Україні цьогоріч почнуть працювати 5 заводів з виробництва біометану.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus