Зниження цін на карбамід сприяло пожвавленню на ринку добрив — Barva Invest

Зниження рекомендованої ціни на карбамід «Остхемом» мало позитивний ефект для ринку. Нагадаємо, минулого вівторка український виробник знизив ціну на 4 тис. грн до 20 тис. грн/т, СРТ, в той час, як ціни на селітру та КАС залишились без змін.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

Як наслідок, розрив у вартості в перерахунку на діючу речовину між карбамідом та іншими азотними добривами збільшився і перший став набагато цікавішим для покупців. При цьому, якщо до зниження ціни на український продукт імпортний товар пропонувався дешевше, то зараз вони помінялися місцями і поки що імпортери не можуть опуститися до цін «Остхему».

Це сприяло активізації закупівель українського карбаміду, який до подешевшання досить погано купувався. Варто зазначити, що черкаський «Азот» залишається єдиним виробником карбаміду, оскільки розмови про відновлення роботи ОПЗ та «ДніпроАзоту» наразі залишаються розмовами. Хоч ризики обстрілів залишаються досить високими, відновлення експортних поставок стало б вагомим аргументом на користь запуску заводів.

При єдиному працюючому виробникові, доступна кількість карбаміду буде невисокою і, за деякими даними, черга за карбамідом на заводі вже розтягнулася до листопада.

«Укртрансліт», який є ексклюзивним представником «Дніпроазоту», знизив ціни на український продукт, однак залишив ціни на імпортний продукт незмінними.

Карбамід для водорозчинних потреб в глибах пропонується по 15,5 тис. грн/т, більш дрібний по 17,5 тис. грн/т. «Звичайний» імпортний продукт від різних виробників пропонується торговою компанією по 24-24,5 тис. грн/т, FCA/EXW. Інші торгові компанії пропонують імпортний продукт по 21-21,6 тис. грн/т, FCA.

Тому аналітики очікують стабільність цін на ринку добрив. Зниження цін на український продукт сприятиме активізації закупівель карбаміду, однак доступних обємів українського продукту небагато. Імпортери скоротять поставки, що разом з тільки одним працюючим заводом призведе до скорочення вільних обємів на ринку.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus