Мінно-тральна група ВМС Болгарії та Румунії розпочала тралення акваторії Чорного моря — Клименко

Мінно-тральна група ВМС Болгарії та Румунії розпочала тралення акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору, повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

«Наші чорноморські сусіди демонструють на диво стислий період від прийняття рішення про створення мінно-тральної групи до початку практичної роботи», — коментує він.

Рішення було прийняте 12 жовтня під час чергового засідання у форматі «Рамштайн», а з 16 жовтня кораблі вже в морі. За інформацією Андрія Клименка, задіяні 7 кораблів: 1 румунський і 6 болгарських.

«Дуже добре, що не обмежуються територіальним морем (12-мильна зона, «терводи») Болгарії, а й працюють в прилеглій зоні, де як раз проходять маршрути балкерів нового українського зернового коридору», — підкреслив експерт.

Андрій Клименко додав, що BlackSeaNews вдалося ідентифікувати вже 5 суден:

  1. Мінний загороджувач (бортовий 32) «Цибър» — ВМС Болгарії;
  2. Фрегат (41) «Дръзки» — ВМС Болгарії;
  3. Сторожовий корабель (11) «Смели» — ВМС Болгарії;
  4. Фрегат (42) «Верни» — ВМС Болгарії;
  5. Морський тральщик (30) Slt. Alexandru Axente — ВМС Румунії;
  6.  .... тральшик ВМС Болгарії;
  7.  .... тральшик ВМС Болгарії.

12 жовтня міністр національної оборони Туреччини Яшар Гюлер зустрівся з міністром оборони Болгарії Тодором Тагарьовим і заступником міністра оборони Румунії Симоною Кожокару в штаб-квартирі НАТО, де він брав участь у засіданні міністрів оборони країн НАТО. На засіданні було ухвалено рішення про створення «тристоронньої ініціативи» для спільної роботи над боротьбою з морськими мінами в Чорному морі.

Як повідомив Андрій Клименко, тимчасовим морським експортним коридором 18 жовтня вийшло ще одне судно — DSM EVERTON (ІМО 9250701). Його дедвейт 32 474 т. Судно ходить під прапором Панами, а судновласник з Ліберії.

До портів Великої Одеси 18 жовтня прибули 2 судна:

  • AKSON SARA, ІМО 9475739, дедвейт 33 000 т, прапор Panama, судновласник з Туреччини.
  • LOLO GATE, ІМО 9128104, дедвейт 27 365 т, прапор Niue, судновласник з Греції.

«Всі судна успішно пройшли найнебезпечнішу ділянку вздовж узбережжя України в Одеської області і вийшли до територіального моря Румунії або увійшли до портів Великої Одеси», — говориться у повідомленні.

Таким чином, з 16 вересня 2023 р. до портів Великої Одеси українським зерновим коридором прибули вже 36 суден загальним дедвейтом 1,5 млн т.

За цей же період з портів Великої Одеси вийшло 21 судно, а загальний дедвейт (обсяг вантажів) склав 0,67 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus