Затримки завантажених зерном суден в портах Великої Одеси призводять до чималих збитків — УЗА

Кожен день затримки завантажених зерном суден в портах Великої Одеси призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день. Втрати для експортера через затримку Handysize тоннажністю 50 тис. т в порту коштують $50-75 тис. на день, які він вимушений виплачувати судновласнику. Також зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах.

Про це повідомляє «Українська зернова асоціація».

«Українська зернова асоціація занепокоєна повідомленнями учасників ринку зерна про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси. Така затримка суден в портах завдає колосальних збитків українським аграріям та Державному бюджету країни», — йдеться у повідомленні.

УЗА переконана, що в умовах, коли експорт зерна та агропродукції забезпечує левову частку власних валютних надходжень країни та забезпечує значну частину збору податків до Державного бюджету, які власне Україна може витрачати на військові потреби, необґрунтована затримка суден в портах є злочином, який завдає збитків не тільки українським аграріям, але й державному бюджету, а відтак зменшує кошти на військові видатки.

Читайте також: Ажіотажний попит у напрямку Дунаю продовжує розігрівати ціни на швидкі поставки кукурудзи — аналітики

«Такі затримки суден в портах жодним чином не пов’язані з погодними умовами чи навігацією. УЗА закликає уряд втрутитись в ситуацію, спричинену посадовцями на регіональному рівні, припинити свавільну затримку суден та якнайшвидше розблокувати зерновий експорт», — додали в асоціації.

Нагадаємо, станом на 20 жовтня в порту Ізмаїл більше 40 суден не могли завантажитися через заборону силовиків.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus