Ніхто не думав, що ми будемо банкрутами при врожайності пшениці у 8 т/га, — фермер

Серед проблем, які сьогодні найбільше турбують фермерів — це зниження вартості сільгоспродукції. 

Про це йдеться в проєкті «Аграрне відродження» компанії LNZ Group, пише Kurkul.com.

«Ніхто не думав, що ми будемо банкрутами при врожайності пшениці у 8 т/га, коли в радянські часи за 3,5 т/га давали героя. По решті культур майже всі вийшли збитковими, окрім цукрового буряка. Він залишається високомаржинальним. Другим за прибутковістю у нас вийшов ріпак, хоча ми не розраховували на цю культуру», — розповів фермер з Вінниччини Олександр Колотуцький.

Він додав, що варіантів продажу було небагато. Але він змушений був продати весь ріпак та частину пшениці.  За ці кошти купили насіння, дизпаливо, агрохімію на осінню посівну, а також закрили невідкладні  статті витрат, як зарплата співробітників, податки, плата за землю.

«Пшеницю ми встигли вивезти в Ізмаїл. Зараз я вважаю, що продали ще й за хорошу ціну —  7200 грн/т.  Нам пощастило, що наші машини не стояли в порту і ми не мали додаткових витрат на логістику. Ріпак здали на місцеві вінницькі переробні підприємства. Ми й зараз хвилюємось, що буде з цінами. Ми утримуємо садочок, у нас працюють люди, тому боїмось чи зможемо утриматись на плаву з такими цінами», — розповів фермер.

Зі свого боку, ще один фермер з Вінницької області Сергій Огородник зазначає, що не може продати вирощене зерно, бо ціни нижчі собівартості. Тому посівну-2023 планував сіяти без мінеральних добрив.

Читайте також: росіяни знищили всю техніку миколаївського фермера

Він розумів на що йде, бо якщо зменшити кількість добрив, то скорочується врожайність. Менший врожай — менші прибутки. 

«Я планував сіяти без добрив, хоча розумів всі наслідки. Але потім мені зателефонували з The Howard G. Buffett Foundation та компанії LNZ Group і надали величезну допомогу — карбамід. Я довгий час працюю в сільському господарстві і не вірив, що таке можливо, тому, що ніхто ніколи нам нічого не давав. Мало того — це допомога напряму з рук фонду в руки аграріїв, минаючи всі корупційні складові. Тому величезна подяка», —  розповідає Сергій Огородник.

Нагадаємо, за час роботи тимчасового морського коридору Україна експортувала майже 700 тисяч тонн зерна. Переважно в Європу і Африку. Але найбільша кількість агропродукції експортується через дунайські порти.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus