Без погодження з основними аграрними асоціаціями зміни в законах щодо експорту зерна не відбудуться — нардеп

Без погодження з основними асоціаціями, які представляють агроринок, а це, зокрема, УКАБ, ВАР, ACC, EBA та інші, парламентарі не будуть просувати законодавчі зміни в сфері експорту зерна.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів народний депутат Ярослав Железняк.

«І справа навіть не у тому, що буде супротив. Боротьба з сірим ринком має спільний знаменник між владою і білим бізнесом. Якщо вони будуть проти такої боротьби — це виглядатиме досить дивно. Закон буде змінюватися. Це один з перших варіантів, щоб дискусія була більш предметною, жвавою та, сподіваюсь, ефективною», — каже Железняк.

Він зазначив, що існує дві проблеми. По-перше, частина компаній експортує зерно, не сплачуючи ніяких податків. І, друге — неповернення валютної виручки. Відповідно чорні експортери забирають місце у білих, які і сплачують податки і повертають валютну виручку. 

Читайте також: У дунайських портах шукають «кешове зерно». Що буде з експортом?

«Податкова написала текст законопроекту, ми обговорили разом з Мінагро, з асоціаціями. Тривало це більше місяця. Зрозуміло, що податкова хоче більше повноважень, а бізнес — зменшення тиску. Вийшов текст, який, я підкреслюю, не є фінальним. Якщо його не погодять бізнес-асоціації, я не буду за нього голосувати. Але це вже спонукало до дискусій», — додав нардеп.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про зміну правил/процедури експорту аграрної продукції. Протягом 10 діб будуть відпрацьовані деталі оновленої процедури експорту. Як заявляють автори, вона  передбачатиме боротьбу з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus