Польські перевізники готуються до блокади кордону з Україною. Більшість вимог дивні та невиконувані — Деркач

Польські перевізники анонсували двомісячну блокаду кордону з Україною. Уряд отримав через посольство перелік вимог від них.

Про це у бліцінтерв’ю Forbes повідомив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (МІУ).

Він зазначив, що більшість із цих вимог «дивні та в принципі невиконувані». 

Офіційної інформації про перекриття кордонів з боку польського уряду не надходило, повідомив Деркач. Тож які саме пункти пропуску та на який період погрожують заблокувати з 3 листопада польські перевізники — наразі невідомо.

Читайте також: Польські фермери заблокували кордон для українських вантажівок

За словами Деркача, згідно вимог, отриманих МІУ, йдеться про блокування руху саме для вантажного транспорту.   

«Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі, щоб вони зʼясували цю ситуацію. Поки що чіткої відповіді від них не отримали», — каже Деркач. 

Зокрема польські перевізники вимагають:

  • повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі.
  • можливсть мати мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 

«Вимоги польських перевізників — нереалістичні, із них складається враження про відсутність бажання розвʼязати проблему», — додав Деркач.

Він вважає, що анонсована блокада — це спроба польських перевізників перекрити кордон для українських перевізників-конкурентів та створити собі преференції. 

Нагадаємо, на початку тижня польські вантажні перевізники анонсували, що планують заблокувати кордон з Україною до кінця року. Перші збори учасників вже узгоджені з місцевою владою поблизу пункту пропуску Корчова на 10 ранку 3 листопада.

Виконано за допомогоюDisqus