У 2023 році прибутковим може бути лише вирощування сої — дослідження

У 2022 році вирощування всіх видів зернових та олійних культур було збитковим. Прогнозується зниження збитків від вирощування зернових та олійних культур у 2023 році, але виробництво зерна залишиться збитковим.

Про це йдеться у дослідженні «Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва» Світового банку та УКАБ.

Середній рівень прибутковості виробництва зернових у 2021 році коливався від 45 $/т по ячменю до 81 $/т по пшениці. Рівень прибутковості олійних був на рівні від 274 $/т по сої до 322 $/т по насінню соняшника.

Середня прибутковість виробництва зерна та олійних культур

«У 2023 році очікується прибуток лише від вирощування сої, хоча соя займає лише 11% загальних посівних площ зернових та олійних культур. Прогнозується, що виробництво насіння соняшнику принесе невеликий прибуток у 2023 році», — йдеться в дослідженні.

Цьогоріч посівні площі сої зросли на понад 50% порівняно з 2021 роком. Нижчі вимоги до добрив, використання збереженого насіння, високий попит з боку ЄС і попит на внутрішньому ринку зробили цю культуру сприятливою для багатьох господарств.

Нагадаємо, експорт сої збільшився майже вдвічі у жовтні цього року та склав 432 тис. тонн проти 230 тис. тонн у жовтні 2022 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus