Ціни на пшеницю на європейських ринках знизилися до 2-річного мінімуму — Eavex Capital

Ціни на пшеницю на європейських ринках знизилися до 2-річного мінімуму до рівня 240 $/т, тому при поточній ціновій кон’юнктурі експорт не приносить українським аграріям бажаного рівня прибутків.

Про це повідомляють аналітики Eavex Capital, пише Latifundist.com.

«Проте, агросектор залишається сильною опорою для економічного відновлення країни. Попередні дані від уряду сигналізують, що ВВП України зростає на 5,5% у період січень-жовтень проти відповідного періоду минулого року. Окремо за жовтень зростання ВВП прискорилося до 10,5% у річному вираженні. Найбільш позитивний внесок у ВВП мала сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Експорт зерна з України у 2023/24 МР на понад 27% відстає від минулорічного показника 

Як зазначили в Eavex Capital, продовольчі товари та агропродукція зараз забезпечують 62% всього товарного експорту з України (в абсолютних цифрах $17,7 млрд за 10 місяців 2023 року). Загальний обсяг експорту зернових з України у  2023/24 МР оцінюється в 34,7 млн т, з яких 13 млн т пшениці і 19 млн т кукурудзи.

Нагадаємо, Україна в листопаді експортувала понад 2 млн т агропродукції через морські та річкові порти.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus