2023/24 МР буде для аграріїв найскладнішим за всю історію незалежної України — думка

Падіння рентабельності агровиробництва, а також перехід економіки в «тінь» через блокування податкових накладних, чорний кешовий ринок та сірий експорт відобразилися у фінансовій звітності агропідприємств.

Про це розповів консультант Chemonics Int. проєкту USAID з аграрного та сільського розвитку (AGRO) Павло Гузирь, у блозі на Latifundist.com.

«Фінансові показники підприємств значно погіршилися, виручка та прибуток знизилися в рази. Так, середня EBITDA з 1 га сьогодні дорівнює 0,00 грн, а часто має навіть від’ємне значення. Банки зазвичай розраховують можливий кредитний ліміт з розрахунку х2-3,5 EBITDA. Тому кредитори мають змінювати свої ризик-підходи та вимоги до позичальників при розгляді нових кредитів та реструктуризації діючих боргів при оцінці кредитоспроможності агропозичальників», — зазначає експерт.

Павло Гузирь зауважує, що враховуючи ці факти, 2023/24 МР очікувано буде найскладнішим за всю історію незалежної України.

За його словами, у такі важкі часи питання залучення фінансування набирає зовсім іншого сенсу. Стає зрозумілим, що без зовнішньої допомоги український фермер не виживе. Це не лише питання продовольчої безпеки, а й руйнування цілої системи фермер-працівник-пайовик-кредитор-постачальник-переробник-логіст-сервісні компанії та ін. 

Читайте також: Світовий банк виділить $700 млн для допомоги українським аграріям

Нагадаємо, агрокомпанії, які мають негативні фінансові показники, можуть отримати товарний кредит за програмою товарного кредитування мікро-, малих та середніх агровиробників «Фермер, є кредит», яку реалізовує дистриб’ютор ЗЗР, добрив та насіння «Агро Арена» за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus