Польські перевізники повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ

Польські перевізники, які протестують на українсько-польському кордоні, повністю заблокували рух вантажівок через ПП Ягодин-Дорогуськ.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, станом на вечір 7 листопада, ПП Ягодин-Дорогуськ блокується виїзд з України та виїзд з Польщі. Тобто пункт пропуску заблокований повністю.

Через Краківець-Корчова виїзд з України ще можливий, заїхати в Україну — ні.

«Рава-Руська-Гребенне. За останньою інформацією від наших прикордонників, перевізники заблокували і виїзд від нас. Тобто рух заблокований повністю також», — повідомив Деркач.

Читайте також: Блокада українсько-польського кордону: трейдери і аграрії розповіли про ситуацію на пунктах пропуску

На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

Станом на 9:00 8 листопада кількість вантажівок, що виїхала до Польщі через:

  •  Ягодин-Дорогуськ — 33 (авто з сільгосптоварами — 0),
  •  Краківець-Корчова — 318 (101),
  •  Рава-Руська-Гребенне — 203 (31)

«Польські колеги підтверджують, що повернення до дозволів — це одна з ключових вимог перевізників. Для нас вона неприйнятна в умовах війни — порушених логістичних ланцюгів та морської блокади. Окрім цього, це Угода на рівні України та ЄС, тому скасувати її неможливо з боку Польщі. І ми будемо працювати над її продовженням», — зазначив Деркач.

Нагадаємо, польські перевізники анонсували двомісячну блокаду кордону з Україною. Уряд отримав через посольство перелік вимог від них:

  • повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі.
  • можливсть мати мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus