Словацькі перевізники можуть приєднатися до польської блокади кордону для українських вантажівок

Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) погрожує заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі словацького боку, якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах Європейського Союзу.

Про це заявив голова UNAS Станіслав Скала, зазначивши, що вони просять Мінтранс почати співпрацювати з ЄК і вимагати повернення цих дозволів для українських перевізників, пише видання Pravda.

«Якщо Європейська транспортна комісія не дасть цього дозволу українським перевізникам, то UNAS готовий негайно підтримати польських перевізників на кордоні та заблокує перетин кордону для українських перевізників зі словацького боку», — сказав Скала.

У Союзі також звернули увагу на те, що, хоча ЄС і скасував дозволи для українських перевізників, це не врегулювало ситуацію з українського боку.

«Для проходу через пункт пропуску з української сторони перевізникам потрібно повідомляти заздалегідь», — додав Скала.

Через збільшення вантажопотоку в ніч на неділю (12 листопада) було обмежено рух вантажного транспорту на східному кордоні Словаччини. Колони утворилися не лише перед пунктом пропуску Вишнє Нємецьке, а й у прикордонних районах.

Пропуск вантажівок через митні пункти на кордоні з Польщею знизився майже вдвічі

Читати також

Асоціація автомобільних перевізників Словацької Республіки ČESMAD Slovakia звернула увагу на проблеми, пов’язані з послабленням правил та умов для українських перевізників після початку війни в Україні минулого тижня. Вони також закликали відновити правила згідно з міжнародними договорами та перевірити дозволи, надані для комерційних перевезень, за винятком гуманітарних та благодійних перевезень.

Департамент транспорту відповів, що розуміє ситуацію і співпрацює з департаментами внутрішніх справ і фінансів, щоб підготувати спільну акцію, яка включатиме перевірку окремих транспортних засобів, які стоять перед пунктом пропуску Вишнє Німецьке.

«Наразі існує домовленість у всьому Євросоюзі, що до 30 червня 2024 року дозволи не потрібні. На початку грудня Рада міністрів буде в Брюсселі, де міністр транспорту запропонує переглянути це рішення. Масове збільшення кількості перевезень територією Європейського Союзу українськими перевізниками відбувається за рахунок європейських перевізників, що негативно впливає на економіку Європейського Союзу», — зазначили в Міністерстві транспорту Словаччини.

Нагадаємо, представники польських автоперевізників, які блокують кордон з Україною, заявили, що переговори з українськими урядовцями не принесли результату.

Виконано за допомогоюDisqus