Перевезення зерна залізницею виросли в ціні на 30-40%

Агроекспорт залізничним транспортом в напрямку західних кордонів України з Європою залишається на рівні середньодобової передачі вантажів у листопаді — 487 вагонів на добу. Протягом останнього тижня цей показник збільшився на 23 вагони на добу, або на 5%. 

Про це повідомляють аналітики Spike Brokers.

Найбільший товаропотік вагонами залишається на прикордонних переходах з Румунією та Польщею, і середньодобова кількість передачі вантажів через ці пункти склала у листопаді по 125 вагонів на добу відповідно.

«Україна збільшила кількість відправлених європотягів на Європу до 207 вагонів на добу. Середньодобова кількість відправлених європотягів Україною на колії шириною 1435 мм склала у листопаді 63 вагони з прикордонних терміналів на переходах з Польщею, 69 вагонів з Румунією, 37 вагонів з Угорщиною та 37 вагонів з Словаччиною», — йдеться у повідомленні.

Підняття ставок оренди вагонів «Укрзалізницею» та приватними власниками, які були акцептовані тими ж експедиторами через публічні аукціони, збільшило вартість перевезення на 30-40% у порівнянні зі ставками жовтня, зазначають аналітики.

Читайте також: В Укрзалізниці назвали ціну за перевезення тонни зерна до портів Великої Одеси

В Spike Brokers зауважують, що зменшення швидкості руху вагонів призвело до того, що транспортування автомобілями стало більш вигідним, навіть на відстанях від Чернігівської області до портів Одеси.

Ринкові ставки транспортування залізницею:

  • Харківська обл — Дунайські порти України — 52-60$,
  • Львівська обл — кордон Польщі — 20-35$,
  • Львівська обл — кордон Угорщини 26-39$,
  • Львівська обл — кордон Румунії — 26-47$,
  • Львівська обл — Одеса, Україна — 41-46$,
  • Рівненська обл — кордон Польщі — 27-36$,
  • Рівненська обл — Одеса, Україна — 41-49$.

Нагадаємо, 13 листопада «Укрзалізниця» реалізувала зерновози на аукціонах в ЕТС «Прозорро.Продажі». Стартова ставка — 1000 грн на добу без ПДВ. На аукціоні остаточні ставки коливалися від 3800,01 до 4250,01 грн на добу без ПДВ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus