Україна у 2023 році експортувала до Європи 60% сільгосппродукції від загального обсягу

З початком війни суттєво змінилася географія українського експорту. В 2021 році частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, за результатами 10 місяців 2023 року — вже 59%. Таке зростання вимушене, оскільки суттєво скоротилися постачання в інші регіони.

Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Частка експорту до країн Африки скоротилася з 14 до 7%, Азії — з 19 до 12%, південно-східної Азії — з 13 до 4%.

«Основна причина таких змін — блокування морських портів України російськими військами. Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі лише через територію країн ЄС, призвів до змін. Українські аграрії були змушені шукати покупців своєї продукції в країнах Європи», — йдеться у повідомленні.

Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі «зернового коридору», а також українському морському коридору, який здійснює відвантаження зараз.

Читайте також: Аграрії закликають депутатів не дестабілізувати експорт зерна

Нагадаємо, Міністерство сільського господарства і добробуту фермерів Індії включило Україну до переліку країн, які не обробляють зернові фумігантами з метилбромідом. Це звільняє українських експортерів від сплати додаткової пені.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus