Аграрії закликають депутатів не дестабілізувати експорт зерна

«Українська зернова асоціація» (УЗА) стурбована через сплеск ініціатив нового законодавчого регулювання експорту зерна, коли на ринку вже почали діяти нові правила експорту, запроваджені урядом.

Про це повідомляється на сайті асоціації.

Як зазначили в УЗА, депутати зареєстрували низку альтернативних законопроектів, які нібито спрямовані на покращення регулювання ринку зерна, тоді коли зернова галузь в умовах війни намагається відновити експорт зерна, зокрема й через тимчасовий гуманітарний коридор.

«УЗА завжди виступала за прозорі правила гри на ринку зерна і підтримує зусилля Уряду України щодо наведення ладу на ринку та боротьби з тіньовим сектором, зокрема щодо повернення валютної виручки від експорту. УЗА завжди відстоювала запровадження дієвих інструментів щодо покращення прозорості та відповідальності учасників ринку зерна», — йдеться у повідомленні.

В УЗА зауважили, що нещодавно запроваджені Урядом (Постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2023 р. №1132 та №1133) нові правила експорту агропродукції, повинні бути протестовані на ефективність. Є сподівання учасників ринку, що нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро і повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни.

«Водночас, УЗА вважає, що поява великої кількості законодавчих ініціатив у парламенті, спрямованих на регулювання експорту зерна, коли ще не відпрацьована система експорту відповідно до нових правил, може ускладнити ситуацію й на так досить зарегульованому ринку зерна та призведе до значного падіння експорту, а відтак і цін на зерно українських аграріїв. В результаті, українські аграрії, які вже два роки поспіль страждають через низькі ціни на продукцію та високу вартість логістики через обмежені можливості експорту, можуть збанкрутувати і втратити все», — йдеться у зверненні.

Поспішні законодавчі нововведення в умовах впровадження нових правил експорту, запроваджених урядом, можуть значно погіршити умови роботи для відповідальних та сумлінних експортерів, зазначають в УЗА. 

Читайте також: Нові правила експорту зерна — знову на ті ж граблі?

В запропонованих законопроектах фактично пропонується запровадження ручного регулювання експорту через індикативні ціни, коли будь-який податківець чи митник зможе блокувати кожну окрему експортну операцію на власний розсуд.

«Це значно збільшує ризик корупції в умовах, коли наші західні партнери вимагають від України боротьби з корупцією для вступу до ЄС та НАТО», — підсумували в асоціації.

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus